VERSÍRÁS, LEVÉLÍRÁS & SZÖVEGÍRÁS BÁRMELY ALKALOMRA: ÍRÓPULT!
VAN EGY KIS IDEJE?
     
REGISZTRÁLJON HONLAPUNKRA!
Felhasználónév:

Jelszó:
SúgóSúgó
Regisztráció
Elfelejtettem a jelszót
     
IRATKOZZÉK FEL HÍREINKRE!
     
M E N Ü S O R
     
LEGYEN ÍRÁSTUDÓ!
     
LÁJKOLJON MINKET!
 
 
     
CÉGÉR/NÉVJEGY

ÍRÓPULT  ALKOTÓMŰHELY

Műhelyvezető:

Sz.Gábor Ágnes egyéni vállalkozó

Vállalk. nyilvánt. szám (Ev.): 11155075

Adószám: 64663409-1-43

Bankszámlaszám (K&H Bank Rt.):

10400195-49574850-51571009

Székhely: 1212 Bp., Szent István út 4.

Mobil: +36 20 444 6556

www.iropult.hu   

iropult@gmail.com  

CSEPELKÁRTYA ELFOGADÓHELY!

Az Írópult Alkotóműhely: Csepelkártya-elfogadóhely (-10%!)

 

     
EGY KIS REFERENCIA :)
Származási hely: Fehérvár - Fejér megye 1000 éves

 

     
BLOGÍRÓPULT

ÍRÓPULT - WEBLAPSZEMLE (3)

2014.02.08. 21:21, a www.alompar.hu cikke nyomán: www.iropult.hu
Esküvői beszédek 2. (menyasszony tanúja / koszorúslány pohárköszöntője)

Egy weblapszemle-sorozat ürügyén vándorolunk a világhálón, hogy szemrevételezzük és begyűjtsük a legszellemesebb és leghasznosabb, írással kapcsolatos anyagokat. Műhelyünk jellege miatt értelemszerűen a magyar nyelvű oldalakat preferáljuk, de ha már kifogytunk az anyagból (ami szinte lehetetlen), kitekintünk egy-két angol nyelvű okosságra is, azaz: megnézzük, hogy máshol, más nyelven kik és hogyan "osztják az észt" - az írás rejtelmeit illetően... Jó olvasást, tanulságos, hasznos perceket kíván az Írópult mellől: szgá


 

 

Ezúttal - még mindig az Álompár Online oldalán időzve - jó megoldásnak tűnt két cikket / bejegyzést egybeszerkeszteni, a nyelvi-stilisztikai hibákat javítani. Egyébként érdekes, hasznos dolgokról szólnak, de külön-külön egyik sem hiánytalan, tehát nem helyettesítheti a másikat. Különböző időpontban tették fel a honlapra a tulajdonosok, ebből adódik a heterogenitás és itt-ott az átfedés. Az összeolvasztás viszont jót tett az egész cikkpárnak >> azaz az új cikknek. Íme!


Pohárköszöntő

Nem csak nyelvi tippek a menyasszony tanúja / a koszorúslány számára

(a "Álompár" cikkei nyomán)

"Koszorúslánynak kért fel az egyik barátnőd? Gondban vagy, mert beszélned kell, és nem tudod, mit mondj a nagy napon? Napjainkban a vőfélyt a koszorúslány gyakran megfosztja a reflektorfénytől. Sokszor neki kell elkápráztatnia a vendégsereget pohárköszöntőjével. Tisztelgünk a döntésed előtt, hogy koszorúslányként ellopod a mikrofont a vőfélytől a pohárköszöntő idejére.

A vőlegényhez és a menyasszonyhoz, valamint a násznéphez intézett esküvői beszédnek tükröznie kell a nap fontosságát és erősebb köteléket kell létrehoznia az ifjú pár és az esküvői meghívottak között. Még ha a beszéd megszerkesztése nyomasztónak tűnik is, egy kevés ráfordított idővel és kreativitással, könnyen egy fontos momentummá válhat az ifjú pár életében.

Itt van egy egész útmutató a koszorúslányi köszöntőhöz – mit mondj, mikor mondd, és hogyan szabadulj meg a gyomoridegtől. A násznép inni fogja a szavaidat, ha megfogadod a következő tanácsokat.

1. Vedd komolyan!Koszorúslány esküvői pohárköszöntő közben

Igent mondani a menyasszony és a vőlegény esküvői pohárköszöntőjére nemcsak azt jelenti, hogy  az összes vendég előtt fogsz beszélni, hanem lényegében egy költő bőrébe bújsz, akinek egy érdekes történetet kell elmondania. Egyaránt egy megtiszteltetés és egy óriási felelősség. Teljesítsd ezt a kedves kötelességedet olyan kedéllyel és érettséggel, amilyet megérdemel.

2. Ne halogasd!

Azt ajánljuk, hogy írd meg a köszöntődet körülbelül három héttel a nagy nap előtt. Közelítsd meg ezt a feladatot ugyanazzal a komolysággal, amivel egy főiskolai felmérőt tennél. Vonj be egy olyasvalakit a szöveg szerkesztésébe, akiben megbízol és készíts néhány vázlatot. Az előkészületek által elkerülheted az esküvői szalvétákra sietősen lefirkantott gondolatokat és az utolsó pillanatokban átélt pánikrohamokat.

(Megjegyzés)

Nem fogyasztasz alkoholt? Elfogadható, hogy egy pohár vizet vagy más, alkoholmentes italt fogyassz a pohárköszöntő mondásakor.

3. Egy-két pohárköszöntő-szakértő javaslatai

A1) Miközben mi arra ösztönzünk, hogy újíts, és olyan mértékben alakítsd a sztenderdet, amennyire csak akarod, egy pohárköszöntőnek minden korban vannak elmaradhatatlan elemei.

A2) Ne feledd az alapvető dolgokat! Könnyen elfelejtheted az alapvető információkat, mikor elkezded a beszéded, de ne felejts el bemutatkozni, elmondani mennyi ideje ismered a jegyespárt / ekkor már házaspárt, és milyen viszonyban vagy a menyasszonnyal. Ezek az információk nagyon fontosak, mivel jelen lehetnek olyan meghívottak is, akik nem ismernek téged.

B1) Fejezd ki, milyen lelkes vagy, hogy részt vehetsz az esküvőn, és megköszönöd a menyasszonynak és a vőlegénynek (adott estekben szüleiknek is), hogy mindenkit meghívtak, így részesei lehetnek e különleges napnak.

B2) Köszönd meg az ifjú párnak, hogy részese lehetsz az életük nagy napjának! A menyasszony és a vőlegény bárkit választhatott volna, de mégis téged kértek fel erre a nagy és szép feladatra. Így megmutathatod nekik és a meghívottaknak mennyire értékeled a gesztusukat, valamint  azt is, hogy mennyire megtisztelő számodra a bizalmuk, hogy téged kértek fel a fő koszorúslány feladataira.

C1) Vonj be a beszédedbe egy személyes élményt (egy kedves emléket, viccet, különleges titkot), ami érzelmileg fontos lehet minden jelenlevő számára.

C2) Vedd alapul a menyasszonnyal való kapcsolatodat! Mindegy, hogy gyerekkori barátnők vagytok, vagy csak pár hónapja ismeritek egymást, egy közös emlék felelevenítése híven tükrözheti a kettőtök kapcsolatát. Kiemelheted a menyasszony azon pozitív tulajdonságait, amik közrejátszhattak abban is, hogy az ifjú pár egymásra találjon. Fontos, hogy ne hozd a menyasszonyt kellemetlen helyzetbe, túl személyes történetek felelevenítésével.

D) Illesd őket lelkesítő (esetleg megindító) szavakkal, lásd el őket tanácsokkal a közös jövőjüket  illetően. Diadalmasan hozd tudomásukra jókívánságaidat.

E1) Ha úgy gondolod, válassz egy megfelelő esküvői idézetet is. Ha idézni szeretnél, győződj meg róla, hogy az idézet, amelyet kiválasztottál, valódi „rezonanciával” rendelkezik számodra, és fontos szerepet játszik az üzenetben, vagy gondolatban az, amit meg akarsz osztani. Válassz bölcsességeket, amelyeket bizalommal, határozott érzelmekkel és megértéssel  tudsz közölni. Ám ne feledd: idézni nem kötelező! Ha kérkedőnek és valótlannak tűnik, hagyd ki, és helyettesítsd valamivel, ami tőled származik.

E2) Ne félj idézeteket használni! Számos gyönyörű esküvői idézet létezik, akkor miért ne használnád őket? Fontos, hogy a megfelelő idézeteket válaszd ki. Ha biztos akarsz lenni magadban, a halhatatlan szerelemről szóló idézet mindig jó választás.

F1) Válaszd ki a saját stílusodat. A vőfély beszéde gyakran ferde, bolondos blöffökből, a házasság témájára épülő mókás megjegyzésekből, áll, mely gyakran térdcsapdosással, angol spárgázással végződik. Mégse érezd úgy, hogy a te koszorúslány-beszédednek érzelmesnek és költőinek kell lennie – az ellentét kedvéért. Nem. De a vicces, poénos stílust sem kell utánoznod, folytatnod. (…) Ha a vicces stílus nem a te figyelemfelkeltő eszközöd, ne érezd kényszerítve magad arra, hogy komikus légy! Légy önmagad, és beszélj szívből.

F2) Vigyél a beszédbe némi humort! Egy jó vicc vagy tréfa megtörheti a jeget és oldhatja a hangulatot, de azért figyelj oda, hogy ne vidd túlzásba. Nem lenne jó megsérteni a menyasszonyt vagy a vőlegényt, vagy talán éppen egy vendéget. Maradj a könnyed vicceknél, mint például: „Azt mondják, hogy a jó szónok három törvényt követ: állj fel, beszélj, és aztán mihamarabb ülj le. Megpróbálom követni a tanácsot.” Ha a tréfák egyértelműek és egyszerűek, elkerülheted, hogy a hallgatóságot untasd.

G) Törekedj röviden szólni. Amikor a köszöntődet készíted, próbáld azt egyszerűen összeállítani. Ne használj olyan szavakat, amelyeket egyébként nem használnál. Próbálj nem elkalandozni – a köszöntők lehetnek kétsorosak és két perc hosszúságúak. Kerüld el az X-szel minősített anekdotákat, az ostoba vihogásokat és a monoton, csoportos propaganda-erőfeszítéseket. Ne feledd, ez a te pillanatod. Tedd feledhetetlenné.

H1) Mindig valami pozitívummal fejezd be a beszédet! Intézz optimista, biztató szavakat az ifjú pár felé. Kívánj nekik boldog és hosszú házaséletet, és biztosítsd őket a támogatásodról.

H2) Pohárköszöntődet zárd a megszokott poháremeléssel, például a következő szavakkal: „X és Y tiszteletére” vagy „Éljen az ifjú pár!” – és ne feledj el inni egy kortyot.

I) Gyakorolj, gyakorolj, gyakorolj! Amint megírtad a pohárköszöntőt, gyakorolj hangosan felolvasva azt, hogy növeld kényelemérzetedet a színpadon. Az esküvő napján ragadd meg az egyik koszorúslányt, és kérd meg, hogy adjon egy végső visszajelzést az előadásmódodról, a humorodról és a gesztikulálásodról. Hálás leszel a „próbaelőadás” közönségének.

J) Előadás előtt írd le az egész beszédet (vagy másold át jegyzetekre), és vidd a puskát magaddal a mikrofonhoz! De nem kell memorizálnod. Az izgalmak és idegesség elkaphatja még a leghiggadtabb embert is.

K) Készíts egy ütemtervet! A pohárköszöntő általában akkor történik, amikor mindenki helyet foglal és pezsgőt fogyaszt, de lehetséges, hogy a menyasszony és a vőlegény azt szeretné, hogy egyeztess velük. Ha nincs semmilyen óhajuk, akkor az időzítés rajtad és a vőfélyen áll. Amikor készen vagy, egyszerűen közelítsd meg a mikrofont, és álljatok ki mint pohárköszöntő csapat. A vendégek figyelmét jól bevált, régi módszerrel kell felkelteni: például egy eszközzel csörgess meg egy üveget, vagy a zenekar vezetője / a DJ közölje a vendégekkel, hogy a pohárköszöntő következik.

L) Hagyományosan, a vőfélyt tartják a pohárköszöntő mesternek. Emiatt valószínűleg ő fog elsőként köszönteni, bemelegítve a násznépet arra, hogy te következel a rivaldafényben. Persze, a koszorúslány együtt veheti át szerepét a vőféllyel, mint társ-pohárköszöntő mesterrel, vagy köszöntheti a párt rögtön a vőfély után. Láttunk már kettős pohárköszöntőket, amelyek jól beváltak számos formátumban. Te és a vőfély határozzátok el előre, hogy ki lesz az első, és ki követi őt, alapul véve a beszédeitek tartalmát és hangulatát.

M1) Az esküvő előtt egy nappal vedd elő megszerkesztett beszédedet és ismételd át, hogy elkerüld a dadogást és a zavartságot. Készíts rövid feljegyzéseket, hogy ne felejts ki semmit a beszédből. Elsősorban szórakozz jól, és ne feledd megtisztelni a házaspárt életük egyik legfontosabb napján. Végtére is beszéded az esküvői ceremónia folytatása!

M2) Maradj nyugodt, higgadt és összeszedett! Vagy legalább tettesd a nyugalmat. Nem számit, mi történik, úgyis ideges leszel. Vegyél mély levegőt! Gondolj kellemes dolgokra! Vagy akár fogyassz egy pohár bort, de ne vidd túlzásba. Biztosan el akarod kerülni a részeg koszorúslány közhelyet. Ne feledd, amikor mindennek vége, bátran bulizhatsz. Lassan beszélj, és hidd el, senkit nem fog érdekelni, hogy a kezeid remegnek.

N1) Légy kreatív! A pohárköszöntő idejétmúlt? Akkor essenek hanyatt a táncbemutatódtól, az énekszámodtól, vagy az eredeti verstől, amit felolvasol. Köszöntsd őket bármivel, ami kényelmesebb számodra. Igaz, ha valami nagyon furcsát, szokatlant tervezel, egyeztess előbb a menyasszonnyal.

N2) Légy kreatív! Ha nem akarsz egy átlagos esküvői pohárköszöntőt tartani, találj ki valami különlegeset a jegyespár tiszteletére. Egy ének, egy tánc vagy egy diavetítés újat vihet a koszorúslány beszédébe. Ha valami kreatívat választasz, fontos, hogy az ifjú párnak tetsző dolog legyen. Egy vers elszavalása ugyancsak jó ötlet lehet. Rajta, találd fel magad!"

Szerkesztett cikkszöveg! Forrás (kép és szöveg):

http://www.alompar.hu/eskuvo-erdekessegek/poharkoszonto-tippek-a-menyasszony-tanuja-szamara/1186/

http://www.alompar.hu/eskuvo-erdekessegek/tanacsok-a-fo-koszoruslany-eskuvoi-beszedehez/1304/

Az esküvői toast elmradarhatatlan része az eseménynek

1 hozzászólás
Utolsó hozzászólásokÚjabbak 1 KorábbiakLegelső hozzászólások
Idézet
2014.03.30. 00:39
Latomus

Nem azért mondom, de ez a blogposzt egyfajta referencia is az Írópult szerkesztői, stilisztai és más nyelvi kvalitásairól. Nem gondoljátok?

Utolsó hozzászólásokÚjabbak 1 KorábbiakLegelső hozzászólások
     
SZÉP NAP EZ A MAI!
2021. Április
HKSCPSV
29
30
31
01
02
03
04
05
06
07
08
09
10
11
12
13
14
15
16
17
18
19
20
21
22
23
24
25
26
27
28
29
30
01
02
<<   >>
     
BLOGBETEKINTŐ
Friss bejegyzések
2017.10.10. 02:51
2017.01.05. 20:40
2017.01.03. 16:12
Friss hozzászólások
     
MAIL-DIREKT & MAP
     
VENDÉGKÖNYVÜNK

Megtisztel bennünket, ha bejegyez pár sort az Írópult Vendégkönyvébe. Köszönjük. 

 Látogató olvas minket

     
TITKOK A PULT MÖGÖTT
     
HASZNOS WEBHELYEK
     
NAPRÓL NAPRA

Névnaptár

 

     
ÍRÓK & OLVASÓK

www.litera.hu  

www.irolap.hu  

www.terasz.hu  

     
BANNERCSERE

Cylex Silver Díj

 Pontkom Stúdió! Tárhely és Keresőoptimalizálás

Gyomdoktor! (:D)

     
SMS-HIRDETÉS (ÚJ)
     
HALLGASSA CSAK EZT...
     
JÖTTEK, LÁTTAK: GYŐZTÜNK...
Indulás: 2006-03-16
     

SKAM - SKAM France - wtFock - Druck - SKAM Italia és a többi! Folyamatosan bõvülõ magyar tartalmak! - SKAM SKAM SKAM    *****    Sorozatok Áprilisban-Read&Speak Blog-Sorozatok Áprilisban-Sorozatok Áprilisban-Read&Speak Blog-Sorozatok Áprilisban    *****    Sorozatok Áprilisban-Read&Speak Blog-Sorozatok Áprilisban-Sorozatok Áprilisban-Read&Speak Blog-Sorozatok Áprilisban    *****    SKAM - SKAM France - wtFock - Druck - SKAM Italia és a többi! Folyamatosan bõvülõ magyar tartalmak! - SKAM SKAM SKAM    *****    Gondolatok, vélemények, élménybeszámolók, tagek és egyebek (kpop, ajánlók, horror, blogtippek)    *****    Naruto rajongói oldal és Fanfiction Konoha.hu, Naruto rajongói oldal és Fanfiction Konoha.hu Naruto rajongói oldal    *****    A dohányboltos lány új novella. Sniffany felnõtt meséi, képei és versei a blogon :)    *****    Informatika és Informatikus könyvtáros tételek    *****    AemyDesign.hu teljes kódolt designek gportalra és wordpressre, kódok, tutorialok. képek - AemyDesign.hu - AemyDesign.hu    *****    SKAM - SKAM France - wtFock - Druck - SKAM Italia és a többi! Folyamatosan bõvülõ magyar feliratos tartalmak! - SKAM    *****    Kedves látogatóim! Március hónapban, minden születési horoszkóp megrendeléshez egy Biotérkép elemzést adok ajándékba!!!!    *****    Naruto rajongói oldal és Fanfiction Konoha.hu, Naruto rajongói oldal és Fanfiction Konoha.hu Naruto rajongói oldal    *****    Luxus házikedvenc prt lányokról szóló kis történet, egyéb cikkek.:)    *****    SKAM - Ismerd meg és nézd meg a híres norvég sorozatot és a remakeket! - SKAM - Egyre több MAGYAR feliratos tartalommal!    *****    Adóbevallás (Szja) - SMS-BEN KÉRHETI A BEVALLÁST!!! Kinek készít a Nemzeti Adó- és Vámhivatal (NAV)    *****    A horoszkópod olyan tendenciákra mutat, melyek ismerete, sokat segít az elõre jutásban, a fejlõdésben. Rendeld meg most!    *****    Nagyon részletes születési horoszkóp 20-25 oldal + 3 éves elõrejelzés 20-25 oldal,e-mailben, utána ingyenes konzultáció.    *****    Sniffany felnõtt meséi, képei és versei a blogon :)    *****    Nagyon kedvezõ asztrológiai megrendelés! Születési horoszkóp+3éves elõrejelzés+konzultáció,csak 3000 Ft. Kattints várlak    *****    Ajándékozz kézmûves terméket Marilona Ékszerekbõl. Biztosan találsz megfelelõt, Valetin, esküvõ, szüli és névnapokra.