VERSÍRÁS, LEVÉLÍRÁS & SZÖVEGÍRÁS BÁRMELY ALKALOMRA: ÍRÓPULT!
VAN EGY KIS IDEJE?
     
REGISZTRÁLJON HONLAPUNKRA!
Felhasználónév:

Jelszó:
SúgóSúgó
Regisztráció
Elfelejtettem a jelszót
     
IRATKOZZÉK FEL HÍREINKRE!
     
M E N Ü S O R
     
LEGYEN ÍRÁSTUDÓ!
     
LÁJKOLJON MINKET!
 
 
     
CÉGÉR/NÉVJEGY

ÍRÓPULT  ALKOTÓMŰHELY

Műhelyvezető:

Sz.Gábor Ágnes egyéni vállalkozó

Vállalk. nyilvánt. szám (Ev.): 11155075

Adószám: 64663409-1-43

Bankszámlaszám (K&H Bank Rt.):

10400195-49574850-51571009

Székhely: 1212 Bp., Szent István út 4.

Mobil: +36 20 444 6556

www.iropult.hu   

iropult@gmail.com  

CSEPELKÁRTYA ELFOGADÓHELY!

Az Írópult Alkotóműhely: Csepelkártya-elfogadóhely (-10%!)

 

     
EGY KIS REFERENCIA :)
Származási hely: Fehérvár - Fejér megye 1000 éves

 

     
BLOGÍRÓPULT

ÍRÓPULT - WEBLAPSZEMLE (4)

2014.02.15. 22:03, a www.alompar.hu cikke nyomán: www.iropult.hu
Esküvői beszédek 3. (közbeszéd a vőlegény beszédéről szerte a neten)

Egy weblapszemle-sorozat ürügyén vándorolunk a világhálón, hogy szemrevételezzük és begyűjtsük a legszellemesebb és leghasznosabb, írással kapcsolatos anyagokat. Műhelyünk jellege miatt értelemszerűen a magyar nyelvű oldalakat preferáljuk, de ha már kifogytunk az anyagból (ami szinte lehetetlen), kitekintünk egy-két angol nyelvű okosságra is, azaz: megnézzük, hogy máshol, más nyelven kik és hogyan "osztják az észt" - az írás rejtelmeit illetően... Jó olvasást, tanulságos, hasznos perceket kíván az Írópult mellől: szgá


 

"A vőlegény esküvői beszéde, avagy hogyan tarts jó pohárköszöntőt?"

"Az ifjú vőlegény csodálatos pohárköszöntő beszéde mellett ismerünk még egy beszéd-típust az esküvői gyakorlatban: mégpedig a csapnivaló beszédeket. Lássuk csak, hogyan kerülheted el ezeket ...

Egy érzelemteli vallomásra mindenki szívesen emlékszik, különösen, ha a vendégek is átélik a pillanat emelkedett hangulatát, viszont egy katasztrofális esküvői beszédre is sokáig fognak emlékezni, főleg, ha azt gondolják, hogy a vőlegény egyáltalán nem érinti meg, hogy valószínűleg ez eddigi élete legjelentősebb pillanata. Mivel mindannyian hallottunk már csapnivaló pohárköszöntőket, ezért tudjuk, hogy érdemes előre megírni az életünk jövendő párjának szánt, különleges szerelmi vallomást. Ha úgy gondolod, uralnod kell a hallgatóidat, és rémületet kell keltened bennük, akkor jobb, ha meg sem szólalsz.

Ha szeretnéd elkerülni a teljes csődöt, kövesd a tanácsainkat!

Ha úgy érzed többet ittál a kelleténél, inkább ne mondj beszédet. Jó, ha uralod a testedet teljes egészében, és a pohárköszöntő alatt nem az alkohol mellékhatásait próbálod leplezni. Lesz elég időd feloldódni és koccintani a menyasszonyoddal és a vendégekkel az után, hogy megtartottad a beszédedet.

Mivel ezen az estén ti vagytok a figyelem középpontjában, elkerülhetetlen, hogy beszélgess a vendégekkel. Kerüld azonban a hosszúra nyúló beszélgetéseket, hiszen felboríthatja az előre tervezett programot. Miután megtartottad a nyitóbeszédet, utána már teljesen átadhatod magad az este forgatagának.

Fontos, hogy az esküvői fogadásra tervezett programok közül a vőlegény pohárköszöntője legyen az első, hiszen valószínűleg ez lesz életed legmegindítóbb pillanata.

Hogy feledhetetlenné tedd ezt a pillanatot, beszéded legyen frappáns és emlékezetes. És persze az eseményhez illő.

Nézz utána az interneten hogyan is szól egy szakszerűen megírt vőlegényi köszöntőbeszéd. Ötleteket meríthetsz azokból a beszédekből, vagy akár egész bekezdéseket ollózhatsz ki belőlük. De ne feledd a személyiségedhez igazítani őket."

Forrás (kép és szöveg):

http://www.alompar.hu/eskuvo-erdekessegek/a-volegeny-eskuvoi-beszede-avagy-hogyan-tarts-jo-poharkoszontot/1591/

 

Vőlegény pohárköszöntő közben

 

Aki éppen most fejezte be az olvasást, láthatja, hogy a www.alompar.hu oldal gazdáinak sincs épkézláb, különösen pedig „tuti” ötletük a vőlegény beszédére annak tartalmát,  formáját, fordulatait, nyelvi megoldásait illetően, de még egy bővebb (vagy szűkebb) vázlat szintjén sem. Ehelyett „ollózásra” biztatják a lámpalázas ifjút vagy a „nagy arcot” – attól függ, milyen a vőlegényből lett, újdonsült férj. 

Minthogy egyebet nem tehettem, megfogadtam az utolsó tanácsot, és utánanéztem az interneten: mit találnék, ha én lennék a vőlegény, és holnap este esküvői pohárköszöntő beszédet kellene tartanom.

Az eredmény siralmas, majdnem nulla, tehát a „jó” tanács csupán blöff volt. Egyfelől vannak a nagyon ismert és teljesen no name fórumokon kérdezősködő, tanácstalan emberek (többnyire menyasszony-jelöltek: a férfiak lazábban veszik a részleteket), semmitmondó válaszok, rossz tapasztalatokat tükröző vélemények, másfelől vannak röpke említések az esküvővel valamilyen szinten kapcsolatban lévő szakemberek weboldalain arról, hogy a lakodalom során valaki, valamikor, valamit mondani fog. Konkrétum, különösen használható beszédminta: sehol. Mutatóba vegyünk néhány, a témánkba vágó linket – és nézzük, mi van „mögöttük”!

1) A jól ismert SG-fórumok egyikén „Angelique” nem beszédmintát közöl, hanem a beszédre buzdító jó tanácsokkal látja el a vőlegényeket. Ezek egyébként hasznosak, pl.:

a) „Készülj egy rövid beszéddel. Nem kell az év legjobb beszédjének lennie, elég, ha megköszönöd - a vacsora elkezdése előtt - az egybegyűlteknek, hogy eljöttek, és kívánj nekik jó szórakozást. Lehetsz vicces, ha akarsz, de ne feledd el megköszönni elsősorban szüleiteknek, valamint mindenkinek (ha ez csak néhány ember, akkor lehetőleg név szerint) a ’pótolhatatlan’ segítséget a jeles nap megszervezésében.”

b) „Külföldön már hagyomány, és egyre jobban kezd hazánkban is ismertté válni, hogy a vacsora előtt a vőlegény köszöntőt, illetve néhány szót mond a násznépnek és, természetesen, a menyasszonynak. Ilyenkor előfordulhat, hogy zavarba jön vagy meghatódik a vőlegény. Mire érdemes odafigyelni a köszöntő megírásakor? – Hol is kezdjem? Mit is mondjak? Milyen legyen? Komoly vagy vicces? Lehet a köszöntő egy ima is? Meddig is beszéljek? Meg tudom-e jegyezni, vagy inkább jó, ha van nálam puska? El tudom-e mondani, vagy egy barátomat kérjem meg, hogy elmondja helyettem? Lehet néhány mondat, de akár több is. De körülbelül öt percnél ne tartson tovább. Ha van egy olyan barátod, akiben megbízol, és nem félsz attól, hogy kinevet, akkor olvasd fel neki. Kérd ki a véleményét. De ha úgy érzed, ez a te lelked féltett titka, akkor inkább maradjon is titok az esküvőig.”

(Forrás:

http://sgforum.hu/listazas.php3?azonosito=lombosmusicband&id=1234349250 )

2) A „Retikül” online magazin egyik – harsány reklámoktól hemzsegő és kaotikus –  oldalán egy munkatársnő ad két tippet az esküvőn beszélőnek, aki lehet éppen a vőlegény is: „nincs kőbe vésve”.

a) „Szólnod kell néhány szót a nagy napon, de nem tudod, hogyan kezdj hozzá? Adunk néhány támpontot!” – „Az esküvői pohárköszöntő nálunk is egyre elterjedtebb, és általában a vőlegény vagy a menyasszony tanúját választják ki a feladatra, de ez nincs kőbe vésve. Ha te vagy az, aki felszólal a nagy napon, érdemes előre megtervezned, hogy mit mondasz majd, ha nem is szó szerint, de legalább nagy vonalakban. Ez egy kicsit nehéz lehet, különösen a kezdés, de ne add fel: elmondjuk, milyen szempontok szerint érdemes összeállítanod a rövid beszédet.”

b) [„Milyen legyen a pohárköszöntő?”]

„A legfontosabb, hogy ne két mondatot mondj, de félórás beszédet se tarts – az ideális hosszúság körülbelül kettő-négy perc. Kezdheted a mondandód valamilyen ízléses poénnal, amit mindenki ért, de ideális indítás lehet valami érdekesség a menyasszony és a vőlegény megismerkedéséről. Fontos, hogy a beszéd személyes legyen, de ne kitárulkozó: csak olyan dolgokat említs meg, melyek esetében biztos vagy afelől, hogy nem hozza kínos helyzetbe sem az ifjú párt, sem a násznépet. Beszélhetsz magadról és a menyasszonyhoz, vőlegényhez fűződő viszonyodról, de figyelj oda rá, hogy ne kizárólag rólad szóljon a köszöntő.”

(Forrás: http://www.retikul.hu/eskuvo/poharkoszonto_eskuvore)

3) Egy profi esküvői fotós rövid – és a saját szempontjából hasznos – megjegyzése, amely (értelemszerűen) nem tér ki magára a beszédre:

„Igazán hatásos tud lenni, ha az örömapa, a keresztapa, vagy a vőlegény tart egy beszédet. Arra kell figyelni, hogy a vőfély (és az esküvői fotós is) mindenképp tudjon erről, a beszéd legyen szerves része a forgatókönyvnek.”

(Forrás: http://illesdaniel.hu/eskuvo-szervezes-2.html)

4) Az Esküvő Classic nevű, ismert esküvői folyóirat online változatának cikkében – „Egy pasi 7 feladata” címen – a vőlegény teendői között az előkelő hatodik helyet foglalja el a beszéd („6. Készülni a köszöntő beszédre”):

„A jó hír az, hogy a vőlegény beszéde csak egyfajta bemelegítőként szolgál a tanú beszéde előtt. Viszont így is van néhány kötelező szövegrész. Először is köszönetet kell mondani a menyasszony apjának. A legnagyobb hangsúly viszont az új feleségen van, akit nem lehet eléggé dicsérni. Minden beszédnek tökéletesen felépítettnek és begyakoroltnak kell lennie.”

(Forrás:

http://www.eskuvoclassic.hu/index.php?p=news&act=show&cid=32)

Elég is ennyi, bőven. Az egyetlen használható megoldásnak az tűnhet, ha a vőlegény az http://www.eskuvonklesz.hu/  oldalra navigál, ott megnézi az „ízelítő slágvortokat ( << Schlagwort), majd sürgősen megkeresi azt a hivatásos beszédírót, aki a szolgálatait ajánlja az oldalon.

Kedves Uram! Ha Ön vőlegény, van egy jó hírem!

A megoldás karnyújtásnyira, sőt, a szeme előtt van.

Írjon (iropult@gmail.com) vagy telefonáljon (20/444-6556),

és tudja le minden gondját a pohárköszöntővel kapcsolatban!

Mint mindig, így most is: ÍRÓPULT.

Írunk rendelkezésére!

www.facebook.com/iropult.alkotomuhely/

www.iropult.hu

Még nincs hozzászólás.
     
SZÉP NAP EZ A MAI!
2021. Április
HKSCPSV
29
30
31
01
02
03
04
05
06
07
08
09
10
11
12
13
14
15
16
17
18
19
20
21
22
23
24
25
26
27
28
29
30
01
02
<<   >>
     
BLOGBETEKINTŐ
Friss bejegyzések
2017.10.10. 02:51
2017.01.05. 20:40
2017.01.03. 16:12
Friss hozzászólások
     
MAIL-DIREKT & MAP
     
VENDÉGKÖNYVÜNK

Megtisztel bennünket, ha bejegyez pár sort az Írópult Vendégkönyvébe. Köszönjük. 

 Látogató olvas minket

     
TITKOK A PULT MÖGÖTT
     
HASZNOS WEBHELYEK
     
NAPRÓL NAPRA

Névnaptár

 

     
ÍRÓK & OLVASÓK

www.litera.hu  

www.irolap.hu  

www.terasz.hu  

     
BANNERCSERE

Cylex Silver Díj

 Pontkom Stúdió! Tárhely és Keresőoptimalizálás

Gyomdoktor! (:D)

     
SMS-HIRDETÉS (ÚJ)
     
HALLGASSA CSAK EZT...
     
JÖTTEK, LÁTTAK: GYŐZTÜNK...
Indulás: 2006-03-16
     

SKAM - SKAM France - wtFock - Druck - SKAM Italia és a többi! Folyamatosan bõvülõ magyar tartalmak! - SKAM SKAM SKAM    *****    Sorozatok Áprilisban-Read&Speak Blog-Sorozatok Áprilisban-Sorozatok Áprilisban-Read&Speak Blog-Sorozatok Áprilisban    *****    Sorozatok Áprilisban-Read&Speak Blog-Sorozatok Áprilisban-Sorozatok Áprilisban-Read&Speak Blog-Sorozatok Áprilisban    *****    SKAM - SKAM France - wtFock - Druck - SKAM Italia és a többi! Folyamatosan bõvülõ magyar tartalmak! - SKAM SKAM SKAM    *****    Gondolatok, vélemények, élménybeszámolók, tagek és egyebek (kpop, ajánlók, horror, blogtippek)    *****    Naruto rajongói oldal és Fanfiction Konoha.hu, Naruto rajongói oldal és Fanfiction Konoha.hu Naruto rajongói oldal    *****    A dohányboltos lány új novella. Sniffany felnõtt meséi, képei és versei a blogon :)    *****    Informatika és Informatikus könyvtáros tételek    *****    AemyDesign.hu teljes kódolt designek gportalra és wordpressre, kódok, tutorialok. képek - AemyDesign.hu - AemyDesign.hu    *****    SKAM - SKAM France - wtFock - Druck - SKAM Italia és a többi! Folyamatosan bõvülõ magyar feliratos tartalmak! - SKAM    *****    Kedves látogatóim! Március hónapban, minden születési horoszkóp megrendeléshez egy Biotérkép elemzést adok ajándékba!!!!    *****    Naruto rajongói oldal és Fanfiction Konoha.hu, Naruto rajongói oldal és Fanfiction Konoha.hu Naruto rajongói oldal    *****    Luxus házikedvenc prt lányokról szóló kis történet, egyéb cikkek.:)    *****    SKAM - Ismerd meg és nézd meg a híres norvég sorozatot és a remakeket! - SKAM - Egyre több MAGYAR feliratos tartalommal!    *****    Adóbevallás (Szja) - SMS-BEN KÉRHETI A BEVALLÁST!!! Kinek készít a Nemzeti Adó- és Vámhivatal (NAV)    *****    A horoszkópod olyan tendenciákra mutat, melyek ismerete, sokat segít az elõre jutásban, a fejlõdésben. Rendeld meg most!    *****    Nagyon részletes születési horoszkóp 20-25 oldal + 3 éves elõrejelzés 20-25 oldal,e-mailben, utána ingyenes konzultáció.    *****    Sniffany felnõtt meséi, képei és versei a blogon :)    *****    Nagyon kedvezõ asztrológiai megrendelés! Születési horoszkóp+3éves elõrejelzés+konzultáció,csak 3000 Ft. Kattints várlak    *****    Ajándékozz kézmûves terméket Marilona Ékszerekbõl. Biztosan találsz megfelelõt, Valetin, esküvõ, szüli és névnapokra.