VERSÍRÁS, LEVÉLÍRÁS & SZÖVEGÍRÁS BÁRMELY ALKALOMRA: ÍRÓPULT!
VAN EGY KIS IDEJE?
     
REGISZTRÁLJON HONLAPUNKRA!
Felhasználónév:

Jelszó:
SúgóSúgó
Regisztráció
Elfelejtettem a jelszót
     
IRATKOZZÉK FEL HÍREINKRE!
     
M E N Ü S O R
     
LEGYEN ÍRÁSTUDÓ!
     
LÁJKOLJON MINKET!
 
 
     
CÉGÉR/NÉVJEGY

ÍRÓPULT  ALKOTÓMŰHELY

Műhelyvezető:

Sz.Gábor Ágnes egyéni vállalkozó

Vállalk. nyilvánt. szám (Ev.): 11155075

Adószám: 64663409-1-43

Bankszámlaszám (K&H Bank Rt.):

10400195-49574850-51571009

Székhely: 1212 Bp., Szent István út 4.

Mobil: +36 20 444 6556

www.iropult.hu   

iropult@gmail.com  

CSEPELKÁRTYA ELFOGADÓHELY!

Az Írópult Alkotóműhely: Csepelkártya-elfogadóhely (-10%!)

 

     
EGY KIS REFERENCIA :)
Származási hely: Fehérvár - Fejér megye 1000 éves

 

     
BLOGÍRÓPULT

ÍRÓPULT - WEBLAPSZEMLE (6)

2014.03.01. 23:31, www.aktiva.hu - www.tallozz.hu
Nyelvi praktikák a mindennapokban. Az önéletrajz I.

Egy weblapszemle-sorozat ürügyén vándorolunk a világhálón, hogy szemrevételezzük és begyűjtsük a legszellemesebb és leghasznosabb, írással kapcsolatos anyagokat. Műhelyünk jellege miatt értelemszerűen a magyar nyelvű oldalakat preferáljuk, de ha már kifogytunk az anyagból (ami szinte lehetetlen), kitekintünk egy-két angol nyelvű okosságra is, azaz: megnézzük, hogy máshol, más nyelven kik és hogyan "osztják az észt" - az írás rejtelmeit illetően... Jó olvasást, tanulságos, hasznos perceket kíván az Írópult mellől: szgá


 

 

Ahogy a való életben, úgy itt az interneten is minden napról napra, sőt, ma már óráról órára változik. Régebben, úgy hat-nyolc éve is voltak nyelvi tanácsokkal is szolgáló internetes - általában álláskereső - portálok, honlapok, de ezek mára megszűntek, vagy teljesen átalakultak. Hibát követtem el, hogy nem mentettem el az URL-jüket. Bár, ezekkel ma már nem mennék semmire. A 404-es hibakód tudatná, hogy hiába keresgélek: a honlap nem létezik. Viszont néhány ilyen hasznos és rövid cikkszöveget "átmentettem" a mába, többnyire a céges logóval együtt. A mindennapok nyelvi praktiáit azért ezekkel kezdem és a maiakkal végzem, mert így érdekes lesz összevetni, hogy melyik oldal miket tanácsolt az embereknek pl. 2004-ben és miket tanácsol most, 2014-ben. Sajnos, sok gépelési és helyesírási hiba is volt bennük, ezeket - nem akarván "átmenteni" ide - javítottam. Akkor vágjunk is bele!

 

Amikor egy munkakörre pályázol, készülj fel arra, hogy sok más pályázóval kell felvenned a versenyt. Egy jó önéletrajz a munkakeresés alapkövét jelenti. Az a jó önéletrajz, amelynek olvasása után az olvasó késztetést érez arra, hogy megismerkedjen az irat írójával. Ne úgy tekintsd, mint egy tényekkel teli listát, hanem mint az erősségeidnek, eredményeidnek, személyes, iskolai valamint szakmai tapasztalataidnak az összefoglalását.

Az önéletrajz

Ne feledd, hogy az önéletrajzod alapján fogja a HR-tanácsadó az első képet kialakítani rólad. Az önéletrajzod ne legyen több, mint 2 oldal, hiszen a munkáltatóhoz heti több száz pályázat érkezhet. Kimutatások szerint egy-egy pályázat elolvasásával csupán 10 másodpercet tölt el az emberi erőforrás szakember. A te kihívasod kell legyen, hogy a pályázatod a telefonkagyló megragadására késztesse.

Tippek

 • Mindig gépeld az önéletrajzod.

 • Használj jó minőségű papírt. Ne keltsd azt az érzést, hogy ez az irat csak egyike a sok fénymásolt önéletrajznak, amelyeket válogatás nélkül küldtél el.

 • Különböző helyekre különböző önéletrajzokat küldjél, hiszen eltérőek az elvárások is. Az alkalmazkodás a jó munkakeresési startégia kulcsszava.

 • Használj mindig személyazonossági fényképet (igazolványképet).

 • Az önéletrajz téged jelképez. Vigyázz a külalakra, nem túl pozitív, ha a pályázat szakadtan, gyűrötten érkezik meg.

 • Önéletrajzodat mindig kísérőlevéllel küldd, amelyben kifejtheted, milyen állásra pályázol.

 • Ha lehet, ne faxold az önéletrajzodat (csak, ha kifejezetten ezt kérik).

 • Ha e-mailben küldöd az önéletrajzod, vigyázz a csatolt fájl méretére (ne legyen több, mint 500 kB).

 • Ellenőrizd helyesírásodat,  és kérj meg egy barátot, hogy nézze át még egyszer. Több szem többet lát!

 • Figyelj a margóra: ne legyen se túl keskeny, se túl széles.

 • Légy tömör. Nincs idő cirkalmas körmondatokra.

 • Ne használj 10 pt-nél kisebb betűtípust.

Tartalom

 • Strukturáld az önéletrajzod fontos témák szerint. Személyes adatok: név, cím, családi állapot, állampolgárság. A második részben a tanulmányok leírása következik: tanulmányi háttér, posztgraduális tréningek, tudományos munkák, diplomák. A harmadik rész a fontosabb munkatapasztalataidat, jártasságodat, hozzáértésedet és kiemelkedő teljesítményeidet foglalja magába.

 • Figyelem! Ne használd a jelenlegi cégednél használt e-mail címedet, inkább iratkozz fel egy ingyenes, független szerverre. Ami a telefonszámot illeti, szerencsésebb megadni a mobilod számát. Ha nincs, add meg az időpontokat, amikor te - vagy valaki a családból - otthon van.

 • Ha olyan munkára pályázol, ahol szükség van a tanulmányi eredményeidre, sorold fel az eddigi minősítéseidet és jegyeidet. Ha a munkahely kevésbé formális, elégséges a tapasztalatok felsorolása fordított időrendben. Kezdd a legutóbbi munkaköröddel, amit fejts ki alaposan (munkakör, feladatok, projektek, sikerek, jártasság stb.).

 • Kezdd a legutóbbi munkáddal, és azt jobban fejtsd ki, majd haladj időben visszafelé; az olvasó számára érdekesebb elsőként a jelenlegi pozíciódat és munkakörödet látni.

 • Ha már több éves tapasztalatod van, írd le röviden, hogyan változott a feladatköröd, valamint hogyan fejlődtél a cég keretein belül.

 • Írd le érthetően a legfontosabb feladataidat. Összpontosíts a kiemelkedő eredményeidre, a sikeres projektekre, amiket vezettél vagy amelyekben részt vettél. Bizonyítsd be, hogy értékes vagy a jelenlegi munkáltatódnak, és azzá válhatsz a megpályázott munkakörben is.

 • Legyél tömör. Próbálj meg egy oldalban összefoglalni mindent.

 • Magyarázz el minden homályos, kétértelmű munkakört.

 • Használd ki a helyet konstruktívan. Hagyd ki az irreleváns (= lényegtelen, nem fobtos) tapasztalatokat, bukott vizsgákat stb.

 • Használd ki a szövegszerkesztő által nyújtott lehetőségeket, de ne vidd túlzásba az aláhúzott, nagybetűs részeket, szövegeket. Legyen értelme a formázásnak.

 • Ha egy-két évet nem munkával, hanem például utazással töltöttél, légy őszinte, de ne hagyj üres időszakokat az önéletrajzodban, mert gyanúsnak tűnhet.

 • Sorolj fel néhány dolgot az érdeklődési körödböl, hobbijaidból. Sporttevékenységeid említése által kiemelheted a csapatmunkában való jártasságodat és tapasztalataidat. Az IQ (értelmi intelligencia) mellett az EQ-ra (érzelmi intelligencia) is egyre nagyobb hangsúlyt fektetnek a munkáltatók.

 • Az elvárásaidat (fizetés, juttatások stb.) csak abban az esetben iktasd be a pályázatodba, ha a pályázati kiírásban vagy az álláshirdetésben ezt kifejezetten kérik..


Ne feledd, az önéletrajz mindig

 • egy jól-bemutatott, az olvasó számára kellemes benyomást keltő dokumentum,

 • egy lényeges és érdekes információkat tartalmazó forrás,

 • egy - immár - hivatalos irat, ami rólad szól.

Még nincs hozzászólás.
     
SZÉP NAP EZ A MAI!
2021. Április
HKSCPSV
29
30
31
01
02
03
04
05
06
07
08
09
10
11
12
13
14
15
16
17
18
19
20
21
22
23
24
25
26
27
28
29
30
01
02
<<   >>
     
BLOGBETEKINTŐ
Friss bejegyzések
2017.10.10. 02:51
2017.01.05. 20:40
2017.01.03. 16:12
Friss hozzászólások
     
MAIL-DIREKT & MAP
     
VENDÉGKÖNYVÜNK

Megtisztel bennünket, ha bejegyez pár sort az Írópult Vendégkönyvébe. Köszönjük. 

 Látogató olvas minket

     
TITKOK A PULT MÖGÖTT
     
HASZNOS WEBHELYEK
     
NAPRÓL NAPRA

Névnaptár

 

     
ÍRÓK & OLVASÓK

www.litera.hu  

www.irolap.hu  

www.terasz.hu  

     
BANNERCSERE

Cylex Silver Díj

 Pontkom Stúdió! Tárhely és Keresőoptimalizálás

Gyomdoktor! (:D)

     
SMS-HIRDETÉS (ÚJ)
     
HALLGASSA CSAK EZT...
     
JÖTTEK, LÁTTAK: GYŐZTÜNK...
Indulás: 2006-03-16
     

SKAM - SKAM France - wtFock - Druck - SKAM Italia és a többi! Folyamatosan bõvülõ magyar tartalmak! - SKAM SKAM SKAM    *****    Sorozatok Áprilisban-Read&Speak Blog-Sorozatok Áprilisban-Sorozatok Áprilisban-Read&Speak Blog-Sorozatok Áprilisban    *****    Sorozatok Áprilisban-Read&Speak Blog-Sorozatok Áprilisban-Sorozatok Áprilisban-Read&Speak Blog-Sorozatok Áprilisban    *****    SKAM - SKAM France - wtFock - Druck - SKAM Italia és a többi! Folyamatosan bõvülõ magyar tartalmak! - SKAM SKAM SKAM    *****    Gondolatok, vélemények, élménybeszámolók, tagek és egyebek (kpop, ajánlók, horror, blogtippek)    *****    Naruto rajongói oldal és Fanfiction Konoha.hu, Naruto rajongói oldal és Fanfiction Konoha.hu Naruto rajongói oldal    *****    A dohányboltos lány új novella. Sniffany felnõtt meséi, képei és versei a blogon :)    *****    Informatika és Informatikus könyvtáros tételek    *****    AemyDesign.hu teljes kódolt designek gportalra és wordpressre, kódok, tutorialok. képek - AemyDesign.hu - AemyDesign.hu    *****    SKAM - SKAM France - wtFock - Druck - SKAM Italia és a többi! Folyamatosan bõvülõ magyar feliratos tartalmak! - SKAM    *****    Kedves látogatóim! Március hónapban, minden születési horoszkóp megrendeléshez egy Biotérkép elemzést adok ajándékba!!!!    *****    Naruto rajongói oldal és Fanfiction Konoha.hu, Naruto rajongói oldal és Fanfiction Konoha.hu Naruto rajongói oldal    *****    Luxus házikedvenc prt lányokról szóló kis történet, egyéb cikkek.:)    *****    SKAM - Ismerd meg és nézd meg a híres norvég sorozatot és a remakeket! - SKAM - Egyre több MAGYAR feliratos tartalommal!    *****    Adóbevallás (Szja) - SMS-BEN KÉRHETI A BEVALLÁST!!! Kinek készít a Nemzeti Adó- és Vámhivatal (NAV)    *****    A horoszkópod olyan tendenciákra mutat, melyek ismerete, sokat segít az elõre jutásban, a fejlõdésben. Rendeld meg most!    *****    Nagyon részletes születési horoszkóp 20-25 oldal + 3 éves elõrejelzés 20-25 oldal,e-mailben, utána ingyenes konzultáció.    *****    Sniffany felnõtt meséi, képei és versei a blogon :)    *****    Nagyon kedvezõ asztrológiai megrendelés! Születési horoszkóp+3éves elõrejelzés+konzultáció,csak 3000 Ft. Kattints várlak    *****    Ajándékozz kézmûves terméket Marilona Ékszerekbõl. Biztosan találsz megfelelõt, Valetin, esküvõ, szüli és névnapokra.