VERSÍRÁS, LEVÉLÍRÁS & SZÖVEGÍRÁS BÁRMELY ALKALOMRA: ÍRÓPULT!
VAN EGY KIS IDEJE?
     
REGISZTRÁLJON HONLAPUNKRA!
Felhasználónév:

Jelszó:
SúgóSúgó
Regisztráció
Elfelejtettem a jelszót
     
IRATKOZZÉK FEL HÍREINKRE!
     
M E N Ü S O R
     
LEGYEN ÍRÁSTUDÓ!
     
LÁJKOLJON MINKET!
 
 
     
CÉGÉR/NÉVJEGY

ÍRÓPULT  ALKOTÓMŰHELY

Műhelyvezető:

Sz.Gábor Ágnes egyéni vállalkozó

Vállalk. nyilvánt. szám (Ev.): 11155075

Adószám: 64663409-1-43

Bankszámlaszám (K&H Bank Rt.):

10400195-49574850-51571009

Székhely: 1212 Bp., Szent István út 4.

Mobil: +36 20 444 6556

www.iropult.hu   

iropult@gmail.com  

CSEPELKÁRTYA ELFOGADÓHELY!

Az Írópult Alkotóműhely: Csepelkártya-elfogadóhely (-10%!)

 

     
EGY KIS REFERENCIA :)
Származási hely: Fehérvár - Fejér megye 1000 éves

 

     
BLOGÍRÓPULT

EZZEL VS. EVVEL

2016.08.01. 14:40, iropult-szga

A film.hu újraközölte nemrég elhunyt nagy írónk, Esterházy Péter 1994-es kritikáját, mely anno a Filmvilágban jelent meg, és Tarr Béla Sátántangó című filmjéről szól...

A szövegben összesen négyszer fordul elő az „ez” mutató névmás val/vel határozóragos alakban: „e v v e l”. Jómagam eddig általában a másik alakot (e z z e l) preferáltam a hangzás miatt, valamint a z z a l  a meggondolatlan, de  jónak látszó indokkal, hogy nehogy már a szótő hasonuljon a toldalékhoz, csakis fordítva lehetséges.

Felületességemre csak EP írásának olvasása közben jöttem rá.  Hirtelen bevillant, hogy mit használnánk, ha a mutató névmások (ez, az) más határozóragot kapnának, pl. ban/ben, ra/re, nek/nek stb. És most jött a megdöbbenés: az általam preferált hasonulási irány ezeknél semmiképpen nem jó. Nincs olyan, hogy azzan/ezzen, azza/ezze, azzak/ezzek – hiszen mind értelmetlenek, nem léteznek. Csak olyan van, hogy abban/ebben, arra/erre, annak/ennek stb. Tehát ez utóbbi (értelmes) szóalakok mindegyikében a tő hasonul a toldalékhoz (a „z” az utána jövő mássalhangzóhoz); fordított irány egyáltalán nem lehetséges. És itt van ez a rafinált vagy szerencsétlen val/vel, mely a kezdet kezdetétől két táborra osztja a nyelvhasználókat: azzal/ezzel  vs. avval/evvel „pártiakra”.

Ha elfogadjuk, hogy nemcsak nyelvi analógia , hanem nyelvi anomália is létezik, akkor szabad a választás: val/vel esetén ki-ki választhatja azt vagy ezt, mondván, hogy bár az azzal/ezzel nyelvi anomália, tehát kivétel, de attól még él és virul. Valamint létezik egy nyelvi analógiás, szabályos alakpár is (a többi toldalék szabályos viselkedésének mintájára): avval/evvel, és ez éppúgy él és virul a nyelvhasználatban.

Hihetetlen (mondhatni: matematikusi) pontosság és következetesség jellemzi tehát Esterházyt, amikor egyszer s mindenkorra az analógiás avval/evvel alak mellett tette le a voksát, noha választhatta volna az anomáliás alakokat is. De nem választotta.

Nagyon megdöbbentem ezen a felismerésen, és el is szégyelltem magam. Hogyhogy nem jöttem rá korábban erre? Hogyhogy a többség által járt, könnyebbik utat választottam? (A nyelvhasználóknak állítólag a 80%-a használja az azzal/ezzel, és csak a maradék 20%-a az avval/evvel szóalakot.) Utólag már csak gyenge magyarázkodásnak tűnik (pedig igaz), hogy esetemben nem a morfológiai logika, csupán a hangzás milyensége volt döntő: az azzal/ezzel alakot mindig szebbnek, jobb hangzásúnak éreztem, mint az avval/evvel alakpárt. Ez utóbbit kifejezetten csúnyának tartom most is. De attól, hogy szép, még nem szükségszerűen jó is. És attól, hogy csúnya, még nem szükségszerűen rossz is.  Sőt, itt a csúnya a jó. Tanulság? Nincs. Csak két zárómondat.

Egy élet sem elég arra, hogy az anyanyelvünket tökéletesen ismerjük, vagy legalább csalhatatlanul é r e z z ü k… Erre csak a legnagyobbak képesek.

---------------------------------------------

EP említett filmkritikája:

http://magyar.film.hu/filmhu/magazin/ep-a-satantangorol-egy-nagyszabasu.html

A Nyelv és Tudomány (NyesT) cikke ugyanerről a témáról:

http://www.nyest.hu/hirek/azzal-vagy-avval

 

Szólj hozzá te is!
Név:
E-mail cím:
Amennyiben megadod az email-címedet, az elérhető lesz az oldalon a hozzászólásodnál.
Hozzászólás:
Azért, hogy ellenőrízhessük a hozzászólások valódiságát, kérjük írd be az alábbi képen látható szót. Ha nem tudod elolvasni, a frissítés ikonra kattintva kérhetsz másik képet.
Írd be a fenti szót: új CAPTCHA kérése
 
Még nincs hozzászólás.
     
SZÉP NAP EZ A MAI!
2021. Április
HKSCPSV
29
30
31
01
02
03
04
05
06
07
08
09
10
11
12
13
14
15
16
17
18
19
20
21
22
23
24
25
26
27
28
29
30
01
02
<<   >>
     
BLOGBETEKINTŐ
Friss bejegyzések
2017.10.10. 02:51
2017.01.05. 20:40
2017.01.03. 16:12
Friss hozzászólások
     
MAIL-DIREKT & MAP
     
VENDÉGKÖNYVÜNK

Megtisztel bennünket, ha bejegyez pár sort az Írópult Vendégkönyvébe. Köszönjük. 

 Látogató olvas minket

     
TITKOK A PULT MÖGÖTT
     
HASZNOS WEBHELYEK
     
NAPRÓL NAPRA

Névnaptár

 

     
ÍRÓK & OLVASÓK

www.litera.hu  

www.irolap.hu  

www.terasz.hu  

     
BANNERCSERE

Cylex Silver Díj

 Pontkom Stúdió! Tárhely és Keresőoptimalizálás

Gyomdoktor! (:D)

     
SMS-HIRDETÉS (ÚJ)
     
HALLGASSA CSAK EZT...
     
JÖTTEK, LÁTTAK: GYŐZTÜNK...
Indulás: 2006-03-16
     

SKAM - SKAM France - wtFock - Druck - SKAM Italia és a többi! Folyamatosan bõvülõ magyar tartalmak! - SKAM SKAM SKAM    *****    Sorozatok Áprilisban-Read&Speak Blog-Sorozatok Áprilisban-Sorozatok Áprilisban-Read&Speak Blog-Sorozatok Áprilisban    *****    Sorozatok Áprilisban-Read&Speak Blog-Sorozatok Áprilisban-Sorozatok Áprilisban-Read&Speak Blog-Sorozatok Áprilisban    *****    SKAM - SKAM France - wtFock - Druck - SKAM Italia és a többi! Folyamatosan bõvülõ magyar tartalmak! - SKAM SKAM SKAM    *****    Gondolatok, vélemények, élménybeszámolók, tagek és egyebek (kpop, ajánlók, horror, blogtippek)    *****    Naruto rajongói oldal és Fanfiction Konoha.hu, Naruto rajongói oldal és Fanfiction Konoha.hu Naruto rajongói oldal    *****    A dohányboltos lány új novella. Sniffany felnõtt meséi, képei és versei a blogon :)    *****    Informatika és Informatikus könyvtáros tételek    *****    AemyDesign.hu teljes kódolt designek gportalra és wordpressre, kódok, tutorialok. képek - AemyDesign.hu - AemyDesign.hu    *****    SKAM - SKAM France - wtFock - Druck - SKAM Italia és a többi! Folyamatosan bõvülõ magyar feliratos tartalmak! - SKAM    *****    Kedves látogatóim! Március hónapban, minden születési horoszkóp megrendeléshez egy Biotérkép elemzést adok ajándékba!!!!    *****    Naruto rajongói oldal és Fanfiction Konoha.hu, Naruto rajongói oldal és Fanfiction Konoha.hu Naruto rajongói oldal    *****    Luxus házikedvenc prt lányokról szóló kis történet, egyéb cikkek.:)    *****    SKAM - Ismerd meg és nézd meg a híres norvég sorozatot és a remakeket! - SKAM - Egyre több MAGYAR feliratos tartalommal!    *****    Adóbevallás (Szja) - SMS-BEN KÉRHETI A BEVALLÁST!!! Kinek készít a Nemzeti Adó- és Vámhivatal (NAV)    *****    A horoszkópod olyan tendenciákra mutat, melyek ismerete, sokat segít az elõre jutásban, a fejlõdésben. Rendeld meg most!    *****    Nagyon részletes születési horoszkóp 20-25 oldal + 3 éves elõrejelzés 20-25 oldal,e-mailben, utána ingyenes konzultáció.    *****    Sniffany felnõtt meséi, képei és versei a blogon :)    *****    Nagyon kedvezõ asztrológiai megrendelés! Születési horoszkóp+3éves elõrejelzés+konzultáció,csak 3000 Ft. Kattints várlak    *****    Ajándékozz kézmûves terméket Marilona Ékszerekbõl. Biztosan találsz megfelelõt, Valetin, esküvõ, szüli és névnapokra.