VERSÍRÁS, LEVÉLÍRÁS & SZÖVEGÍRÁS BÁRMELY ALKALOMRA: ÍRÓPULT!
VAN EGY KIS IDEJE?
     
REGISZTRÁLJON HONLAPUNKRA!
Felhasználónév:

Jelszó:
SúgóSúgó
Regisztráció
Elfelejtettem a jelszót
     
IRATKOZZÉK FEL HÍREINKRE!
     
M E N Ü S O R
     
LEGYEN ÍRÁSTUDÓ!
     
LÁJKOLJON MINKET!
 
 
     
CÉGÉR/NÉVJEGY

ÍRÓPULT  ALKOTÓMŰHELY

Műhelyvezető:

Sz.Gábor Ágnes egyéni vállalkozó

Vállalk. nyilvánt. szám (Ev.): 11155075

Adószám: 64663409-1-43

Bankszámlaszám (K&H Bank Rt.):

10400195-49574850-51571009

Székhely: 1212 Bp., Szent István út 4.

Mobil: +36 20 444 6556

www.iropult.hu   

iropult@gmail.com  

CSEPELKÁRTYA ELFOGADÓHELY!

Az Írópult Alkotóműhely: Csepelkártya-elfogadóhely (-10%!)

 

     
EGY KIS REFERENCIA :)
Származási hely: Fehérvár - Fejér megye 1000 éves

 

     
BLOGÍRÓPULT

LEVELEK (2)

2017.01.05. 20:40, iropult-szga
A levél világtörténete

Kedves Látogatóm! 2017-ben először a levelekkel foglalkozunk egy hosszabb sorozatban. Blogírás közben is alakulni fog a téma és a szöveg. Első részünkben érdekes cikket olvashatott a levél magyarországi történetéről, mely kiragadott pár ismert nevet és ismeretlen részletet a sok évszázados folyamatból. Most, ebben a második részben időzzünk el pár percre a levél egyetemes történeténél, de csak nagyon tömören és röviden, hiszen oldalakat, egész nyomdai íveket lehetne megtölteni, mire (akár felületesen is) a végére érnénk ennek a szerteágazó témának.  Ehhez ezúttal a dákok köráben korábban nagyon népszerű, de mostanában már elhanyagolt weboldal, a Sulinet Tudásbázis egyik ismertető cikkét ajánlom. Lássuk a cikket! 


A levelezés története


Levelezésen a levelek útján való érintkezést, kapcsolatteremtést, kapcsolattartást értjük. A levél, a levelezési forma egyidős az írás-olvasás képességével, és ennek elterjedésével. A szóbeli üzenetek küldését hamar felváltotta az írásos üzenetek, levelek futár útján való kézbesítése, már az ókori Babilóniában, Egyiptomban, Rómában is használták.

A görögök, rómaiak leginkább viasztáblákra írták feljegyzéseiket, ehhez való eszköz volt az úgynevezett stílus. A viasztábla utóda a palatábla, a stílusé pedig a palavessző. Az ókor évszázadai során létezett egy különleges levélfajta, mely egyrészt üzenet volt, másrészt egyfajta titkosírás. De erről majd legközelebb!

A Nílus mentén használtak elsőként papiruszt, amely sásból készült. A hosszabb levelekhez több papiruszt ragasztottak össze, majd tekercsbe göngyölték (híres egyiptomi papirusztekercsek). Papiruszra nádtollal írtak, és különböző színű festékekkel emelték ki a tartalom fontosabb részeit. Az ilyen fajta szövegkiemelés ma is használatos. A papirusz számos jó tulajdonsága miatt elterjedt Európában is.

A papirusz mellett az ókorban szívesen használtak állati bőrökből készített hártyát. Ez volt a pergamen, amely nagyon alkalmas volt a festésre, emellett tartósnak bizonyult. A középkori kódexek legtöbbje például pergamen alapanyagból készült.

A 13. században kezdte felváltani a pergamen használatát a papír, amely Kínából ered (már Kr.e. 15. körül feltalálták). Európában az arabok honosították meg.

Az ókori görögök és rómaiak magas színvonalú levelezést folytattak, leveleik szorosan kapcsolódtak magánéletükhöz és jogrendszerükhöz. Ezek a levelek nagyban hozzájárultak a kor megismeréséhez.

Az európai polgári fejlődéssel, a polgári társadalom kialakulásával, a tőkés gazdaság termelési viszonyai, a feudalizmusénál jóval bonyolultabb jogrendszer az írásbeliség elterjedését okozta. Ekkor már nem volt privilégium az írni-olvasni tudás. A középkorban és az újkor hajnalán még elegyedő hivatalos- és magánlevelezés szétválása erre az időszakra tehető. Új levélműfaj született: az üzleti és kereskedelmi levelek.

Forrás: http://tudasbazis.sulinet.hu/hu/szakkepzes/ugyvitel/informaciokezeles/a-levelezes-es-a-level/a-levelezes-tortenete

Szólj hozzá te is!
Név:
E-mail cím:
Amennyiben megadod az email-címedet, az elérhető lesz az oldalon a hozzászólásodnál.
Hozzászólás:
Azért, hogy ellenőrízhessük a hozzászólások valódiságát, kérjük írd be az alábbi képen látható szót. Ha nem tudod elolvasni, a frissítés ikonra kattintva kérhetsz másik képet.
Írd be a fenti szót: új CAPTCHA kérése
 
Még nincs hozzászólás.
     
SZÉP NAP EZ A MAI!
2021. Április
HKSCPSV
29
30
31
01
02
03
04
05
06
07
08
09
10
11
12
13
14
15
16
17
18
19
20
21
22
23
24
25
26
27
28
29
30
01
02
<<   >>
     
BLOGBETEKINTŐ
Friss bejegyzések
2017.10.10. 02:51
2017.01.05. 20:40
2017.01.03. 16:12
Friss hozzászólások
     
MAIL-DIREKT & MAP
     
VENDÉGKÖNYVÜNK

Megtisztel bennünket, ha bejegyez pár sort az Írópult Vendégkönyvébe. Köszönjük. 

 Látogató olvas minket

     
TITKOK A PULT MÖGÖTT
     
HASZNOS WEBHELYEK
     
NAPRÓL NAPRA

Névnaptár

 

     
ÍRÓK & OLVASÓK

www.litera.hu  

www.irolap.hu  

www.terasz.hu  

     
BANNERCSERE

Cylex Silver Díj

 Pontkom Stúdió! Tárhely és Keresőoptimalizálás

Gyomdoktor! (:D)

     
SMS-HIRDETÉS (ÚJ)
     
HALLGASSA CSAK EZT...
     
JÖTTEK, LÁTTAK: GYŐZTÜNK...
Indulás: 2006-03-16
     

SKAM - SKAM France - wtFock - Druck - SKAM Italia és a többi! Folyamatosan bõvülõ magyar tartalmak! - SKAM SKAM SKAM    *****    Sorozatok Áprilisban-Read&Speak Blog-Sorozatok Áprilisban-Sorozatok Áprilisban-Read&Speak Blog-Sorozatok Áprilisban    *****    Sorozatok Áprilisban-Read&Speak Blog-Sorozatok Áprilisban-Sorozatok Áprilisban-Read&Speak Blog-Sorozatok Áprilisban    *****    SKAM - SKAM France - wtFock - Druck - SKAM Italia és a többi! Folyamatosan bõvülõ magyar tartalmak! - SKAM SKAM SKAM    *****    Gondolatok, vélemények, élménybeszámolók, tagek és egyebek (kpop, ajánlók, horror, blogtippek)    *****    Naruto rajongói oldal és Fanfiction Konoha.hu, Naruto rajongói oldal és Fanfiction Konoha.hu Naruto rajongói oldal    *****    A dohányboltos lány új novella. Sniffany felnõtt meséi, képei és versei a blogon :)    *****    Informatika és Informatikus könyvtáros tételek    *****    AemyDesign.hu teljes kódolt designek gportalra és wordpressre, kódok, tutorialok. képek - AemyDesign.hu - AemyDesign.hu    *****    SKAM - SKAM France - wtFock - Druck - SKAM Italia és a többi! Folyamatosan bõvülõ magyar feliratos tartalmak! - SKAM    *****    Kedves látogatóim! Március hónapban, minden születési horoszkóp megrendeléshez egy Biotérkép elemzést adok ajándékba!!!!    *****    Naruto rajongói oldal és Fanfiction Konoha.hu, Naruto rajongói oldal és Fanfiction Konoha.hu Naruto rajongói oldal    *****    Luxus házikedvenc prt lányokról szóló kis történet, egyéb cikkek.:)    *****    SKAM - Ismerd meg és nézd meg a híres norvég sorozatot és a remakeket! - SKAM - Egyre több MAGYAR feliratos tartalommal!    *****    Adóbevallás (Szja) - SMS-BEN KÉRHETI A BEVALLÁST!!! Kinek készít a Nemzeti Adó- és Vámhivatal (NAV)    *****    A horoszkópod olyan tendenciákra mutat, melyek ismerete, sokat segít az elõre jutásban, a fejlõdésben. Rendeld meg most!    *****    Nagyon részletes születési horoszkóp 20-25 oldal + 3 éves elõrejelzés 20-25 oldal,e-mailben, utána ingyenes konzultáció.    *****    Sniffany felnõtt meséi, képei és versei a blogon :)    *****    Nagyon kedvezõ asztrológiai megrendelés! Születési horoszkóp+3éves elõrejelzés+konzultáció,csak 3000 Ft. Kattints várlak    *****    Ajándékozz kézmûves terméket Marilona Ékszerekbõl. Biztosan találsz megfelelõt, Valetin, esküvõ, szüli és névnapokra.