VERSÍRÁS, LEVÉLÍRÁS & SZÖVEGÍRÁS BÁRMELY ALKALOMRA: ÍRÓPULT!
VAN EGY KIS IDEJE?
     
REGISZTRÁLJON HONLAPUNKRA!
Felhasználónév:

Jelszó:
SúgóSúgó
Regisztráció
Elfelejtettem a jelszót
     
IRATKOZZÉK FEL HÍREINKRE!
     
M E N Ü S O R
     
LEGYEN ÍRÁSTUDÓ!
     
LÁJKOLJON MINKET!
 
 
     
CÉGÉR/NÉVJEGY

ÍRÓPULT  ALKOTÓMŰHELY

Műhelyvezető:

Sz.Gábor Ágnes egyéni vállalkozó

Vállalk. nyilvánt. szám (Ev.): 11155075

Adószám: 64663409-1-43

Bankszámlaszám (K&H Bank Rt.):

10400195-49574850-51571009

Székhely: 1212 Bp., Szent István út 4.

Mobil: +36 20 444 6556

www.iropult.hu   

iropult@gmail.com  

CSEPELKÁRTYA ELFOGADÓHELY!

Az Írópult Alkotóműhely: Csepelkártya-elfogadóhely (-10%!)

 

     
EGY KIS REFERENCIA :)
Származási hely: Fehérvár - Fejér megye 1000 éves

 

     
BLOGÍRÓPULT

EZZEL VS. EVVEL

2016.08.01. 14:40, iropult-szga

A film.hu újraközölte nemrég elhunyt nagy írónk, Esterházy Péter 1994-es kritikáját, mely anno a Filmvilágban jelent meg, és Tarr Béla Sátántangó című filmjéről szól...

A szövegben összesen négyszer fordul elő az „ez” mutató névmás val/vel határozóragos alakban: „e v v e l”. Jómagam eddig általában a másik alakot (e z z e l) preferáltam a hangzás miatt, valamint a z z a l  a meggondolatlan, de  jónak látszó indokkal, hogy nehogy már a szótő hasonuljon a toldalékhoz, csakis fordítva lehetséges.

Felületességemre csak EP írásának olvasása közben jöttem rá.  Hirtelen bevillant, hogy mit használnánk, ha a mutató névmások (ez, az) más határozóragot kapnának, pl. ban/ben, ra/re, nek/nek stb. És most jött a megdöbbenés: az általam preferált hasonulási irány ezeknél semmiképpen nem jó. Nincs olyan, hogy azzan/ezzen, azza/ezze, azzak/ezzek – hiszen mind értelmetlenek, nem léteznek. Csak olyan van, hogy abban/ebben, arra/erre, annak/ennek stb. Tehát ez utóbbi (értelmes) szóalakok mindegyikében a tő hasonul a toldalékhoz (a „z” az utána jövő mássalhangzóhoz); fordított irány egyáltalán nem lehetséges. És itt van ez a rafinált vagy szerencsétlen val/vel, mely a kezdet kezdetétől két táborra osztja a nyelvhasználókat: azzal/ezzel  vs. avval/evvel „pártiakra”.

Ha elfogadjuk, hogy nemcsak nyelvi analógia , hanem nyelvi anomália is létezik, akkor szabad a választás: val/vel esetén ki-ki választhatja azt vagy ezt, mondván, hogy bár az azzal/ezzel nyelvi anomália, tehát kivétel, de attól még él és virul. Valamint létezik egy nyelvi analógiás, szabályos alakpár is (a többi toldalék szabályos viselkedésének mintájára): avval/evvel, és ez éppúgy él és virul a nyelvhasználatban.

Hihetetlen (mondhatni: matematikusi) pontosság és következetesség jellemzi tehát Esterházyt, amikor egyszer s mindenkorra az analógiás avval/evvel alak mellett tette le a voksát, noha választhatta volna az anomáliás alakokat is. De nem választotta.

Nagyon megdöbbentem ezen a felismerésen, és el is szégyelltem magam. Hogyhogy nem jöttem rá korábban erre? Hogyhogy a többség által járt, könnyebbik utat választottam? (A nyelvhasználóknak állítólag a 80%-a használja az azzal/ezzel, és csak a maradék 20%-a az avval/evvel szóalakot.) Utólag már csak gyenge magyarázkodásnak tűnik (pedig igaz), hogy esetemben nem a morfológiai logika, csupán a hangzás milyensége volt döntő: az azzal/ezzel alakot mindig szebbnek, jobb hangzásúnak éreztem, mint az avval/evvel alakpárt. Ez utóbbit kifejezetten csúnyának tartom most is. De attól, hogy szép, még nem szükségszerűen jó is. És attól, hogy csúnya, még nem szükségszerűen rossz is.  Sőt, itt a csúnya a jó. Tanulság? Nincs. Csak két zárómondat.

Egy élet sem elég arra, hogy az anyanyelvünket tökéletesen ismerjük, vagy legalább csalhatatlanul é r e z z ü k… Erre csak a legnagyobbak képesek.

---------------------------------------------

EP említett filmkritikája:

http://magyar.film.hu/filmhu/magazin/ep-a-satantangorol-egy-nagyszabasu.html

A Nyelv és Tudomány (NyesT) cikke ugyanerről a témáról:

http://www.nyest.hu/hirek/azzal-vagy-avval

 

Még nincs hozzászólás.
     
SZÉP NAP EZ A MAI!
2020. Augusztus
HKSCPSV
27
28
29
30
31
01
02
03
04
05
06
07
08
09
10
11
12
13
14
15
16
17
18
19
20
21
22
23
24
25
26
27
28
29
30
31
01
02
03
04
05
<<   >>
     
BLOGBETEKINTŐ
Friss bejegyzések
2017.10.10. 02:51
2017.01.05. 20:40
2017.01.03. 16:12
Friss hozzászólások
     
MAIL-DIREKT & MAP
     
VENDÉGKÖNYVÜNK

Megtisztel bennünket, ha bejegyez pár sort az Írópult Vendégkönyvébe. Köszönjük. 

 Látogató olvas minket

     
TITKOK A PULT MÖGÖTT
     
HASZNOS WEBHELYEK
     
NAPRÓL NAPRA

Névnaptár

 

     
ÍRÓK & OLVASÓK

www.litera.hu  

www.irolap.hu  

www.terasz.hu  

     
BANNERCSERE

Cylex Silver Díj

 Pontkom Stúdió! Tárhely és Keresőoptimalizálás

Gyomdoktor! (:D)

     
SMS-HIRDETÉS (ÚJ)
     
HALLGASSA CSAK EZT...
     
JÖTTEK, LÁTTAK: GYŐZTÜNK...
Indulás: 2006-03-16
     

"Eljött értünk a végzet, s keze nyomán milliók hulltak élettelenül a porba. Félelem bûze áradt szét." - SZEREPJÁTÉK    *****    Angolturi Lerakat - Angol használtruha kereskedés. Gyerek és felnõtt ruhák már 350.-Ft/kg-tól Gyors kiszállítás    *****    Ismerd meg és nézd meg a norvég SKAM címû sorozatot és 7 további remake sorozatát! Naponta friss hírek! SKAM - SKAM    *****    KÖLTÖZÉS - www.kitfitbefit.hu- Fitness - Életmód - Cikkek- www.kitfitbefit.hu - www.kitfitbefit.hu - www. kitfitbefit.hu    *****    Ismerd meg és nézd meg a norvég SKAM címû sorozatot és 7 további remake sorozatát! Naponta friss hírek! SKAM - SKAM    *****    Suzanne Collins - Énekesmadarak és kígyók balladája Gyere nézz be! #ÉhezõkViadala #Read&Speak Blog #GyereNézzBe    *****    Mistfall egy csodálatos hely amely elvarázsol játék közben!    *****    Mistfall egy gyönyörû hely amely elvarázsol játék közben!    *****    A horoszkóp a lélek tükre,egyszer mindenkinek bele kell néznie. Rendeld meg a képleted én segítek értelmezni amit látsz!    *****    Hamarosan megjelenik a Csókfülke címû film második része. Premier: 2020 július 24. Ne maradj le semmilyen információról!    *****    Silhouette in the Darkness - Reménykedni valamiben, majd elveszíteni: az jobban fáj, mintha semmit sem reméltél volna.    *****    Enigma Disease &#8881; Egy háborút már önmagában vívni is nehéz; s megmenteni mindenkit? Tudd: nem lehet...    *****    Horoszkóp megrendelések, asztrológiai és ezoterikus olvasmányok, szoftverek, letöltések. Szeretettel várlak az oldalon!!    *****    Részletes személyiség és sors analízis,3 év elõrejelzéssel + ajándék névmisztikai elemzés júliusban. Rendeld meg most!!!    *****    Szeretnél egy nagyon részletes születési horoszkópot, 3 év elõrejelzéssel, vagy egy párkapcsolati elemzést? Rendeld meg!    *****    Hozd létre a saját Istenedet és légy az Univerzum Ura! Várunk!    *****    IG: @dalszovegforditasok | DALSZÖVEGFORDÍTÁSOK | IG: @dalszovegforditasok | DALSZÖVEGFORDÍTÁSOK | @dalszovegforditasok    *****    Angolturi Lerakat - Angol használtruha kereskedés. Gyerek és felnõtt ruhák már 350.-Ft/kg-tól Gyors kiszállítás    *****    Egy horoszkóp a lélek tükre, egyszer mindenkinek bele kell néznie, én segítek értelmezni amit látsz, de a döntés a tiéd!    *****    Születési horoszkóp, elõrejelzés, gyermektervezés,párkapcsolati elemzés,biotérkép készítés diplomás asztrológustól.Itt!